Sjundby glögg

RECEPT

Berättelse av Lennart Nordensvan och Alma Lindén om hur julglögg bryggdes under förbudstiden på Sjundby

Ingredienser:

Svartvinbärssaft
Kanel
Nejlika
Kardemumma
Russin
Mandel
Smuggelsprit eller starkt brännvin
Toppsocker eller bitsocker

Gryta och tändstickor samt eldsäkert galler.

Tillredning: I en gryta blandas svartvinbärssaft,kanel,nejlika och kardemumma.
Grytan täckes med ett galler och ovanpå gallret placeras toppsocker eller bitsocker.
Toppsockret begjutes med sprit eller starkt brännvin så att en del rinner i grytan.
Grytan placeras på en synlig och brandsäker plats och spriten antändes.
Flamberingen av sockret gör att det smälter och droppar i grytan och glöggen smaksätts
När brasan slocknat eller sockret smält är glöggbottnet tillrett.
Vid behov tillsättes hett vatten eller varm sprit,ibland både och.
Kryddorna silas bort och russin och mandel tillsättes.
Drycken intages varm och gärna ackompanjerad av julsånger eller annan musik.

P.S. Under förbudstiden fanns på gården en inofficiell smugglare! Hans minne lever dock.

Finland 100 år på Sjundby

På Sjundeådagen 2.9.2017 ställde vi ut historia och historier om händelserna 1917-18 på Sjundby. Missade du Sjundeådagen kan du kolla mer här!

Rahma och Oan med Amerikas flagga på Sjundby.

Guld i Sibirien - Siperian kulta

UTSTÄLLNINGEN på Sjundby
Mediacenter är slut.
På fotoutställningen presenterades
21 unika fotoförstoringar av bilder från
en expedition till Sibirien för 100 år sedan.
För mera info se Sibirien -sidorna

Eric Lindén

 

 

Det har nu gått 60 år sedan Sjundby återbördades efter Porkala-parentesen.

Lyssna här på ett radioinslag där Henrik Lindeberg intervjuas:

länk till radioprogram

 

Bycafe på Sjundby mediacenter

I Sjundby träffades frivilliga och asylsökande från Evitskog på Sjundby mediacenter för att umgås och bekanta sig med varandra. Verksamheten fortsätter nu i form av en medieklubb i Kyrkslätts bibliotek torsdagar 15-17. För mera information se bloggen www.palavamaa.

 

 

 

 

 

 

 

                             
 

 

 

Välkommen till Sjundbys egen webbplats. Sjundby gård är en kulturhistoriskt värdefull gårdsmiljö i Sjundeå i västra Nyland. Du kan läsa om gårdens historia under fliken Sjundby gård. Webbplatsen upprätthålls av Sjundby traditionsförening.
Info från våra pågående projekt hittar du i flikarna ovan. I arkivet finns material om bl. a Dora Jung och Irene Wikstrand som anknyter till vårt linprojekt och om fiskodling på Sjundby. På barnens Sjundby kan du nu testa dina kunskaper och spela Sjundby spelet. Traditionsföreningen har drivit ett bycafé och samarbetar nu med Mediaklubben för invandrare.

 

Eric Lindéns fiskodling vid Sjundby kvarn

Hösten 2014 påbörjade vi ett projekt om fiskodlingsanstalten som på 1930-1940 talen låg intill kvarnen i Sjundby fors.  Evakueringen av fiskodlingsanstalten presenterades i augusti 2015 under Porkala evakueringsvandring. Läs mera under "Sjundby fiskodling".

Tuva, Dora Jung och Långt lin på webbplatsen

Sibirien och närmare bestämt Urjanhaj eller dagens ryska republik Tuva, är en plats som föreningen arbetar med, eftersom föreningens ordf. Carl-Johan Lindéns far Eric Lindén var med på en guldgrävarexpedition till området år 1917. Föreningen har digiterat hundratals historiska bilder från expeditionen och år 2013 besökte Carl-Johan Lindén Tuva. Läs och hör (radioreportage från resan) mer här eller under "Urjanhaj-expeditionen".

Nedan vårt möte i Tuva med shamanerna 2013 i och med projektet Urjanhajexpeditionen.

 

Digiarkiv utbildade på Sjundby mediacenter

Onsdagen den 16 september 2015 besökte Susanne Lagus vår förening. Hon vägledde oss i användandet av Digihem projektets digitala arkiv. Vi jobbade med vårt projekt hela dagen på Sjundby mediacenter på Karskogvägen 621. 

Pojke vid Sjundby fors. Foto Heidi Holmlund

 

 

Foto: Heidi Holmlund