Dora Jung

Dora Jung (1906–1980) oli kansainvälisesti arvostettu tekstiilitaiteilija ja teollinen muotoilija. Itse hän määritteli ammattinsa taidekäsityöläiseksi. Hän on tunnettu varsinkin pellavadamastista tehdyistä kirkko-, taide- ja käyttötekstiileistä.

Dora Jung syntyi Helsingissä vuonna 1906. Hän oli toiseksi vanhin perheen neljästä sisaruksesta. Hän kävi seitsemän luokkaa Svenska Samskolan i Helsingfors -yhteiskoulussa. Koulunkäyntinsä hän joutui lopettamaan osittain heikon terveytensä vuoksi. Lopetettuaan koulun, Jung kutoi perheen käyttöön kankaita isänsä, Valter Jungin, arkkitehdintoimistossa. Kun Ateneumin taideteollisessa koulussa vuonna 1929 aloitettiin uusi tekstiilitaiteen linja, Dora Jung kuului linjan ensimmäisiin opiskelijoihin. Hän erikoistui damastinkutomiseen. Damasti kudotaan niin, että kankaan toiselle puolelle saadaan kiiltävä pinta, ja toiselle matta pinta. Kuvioita saadaan aikaiseksi vuorottelemalla kiiltäviä ja mattoja pintoja. Koska damastia valmistettiin vähän Suomessa, Jung teki opintomatkoja muihin Pohjoismaihin, Iso-Britanniaan, Ranskaan ja Italiaan.

Valmistuttuaan opinnoistaan, Jung kutoi kotona. Ensimmäiset tilaukset olivat kirkkotekstiilejä. Jung osallistui myös näyttelyihin. Vuotta valmitumisensa jälkeen, Jung voitti pronssia Milanon triennaalissa. Kirkkotekstiilejen lisäksi Jung valmisti alussa myös huonekalu- ja pukukankaita. Hän työskenteli osa-aikaisesti myös piirustuksenopettajana. Vuonna 1937 Jung sai niin ison damastitilausken, ettei hän pystynyt valmistamaan sitä yksin. Silloin syntyi ensimmäinen yhteistyö tulevan tärkeän yhteistyökumppanin, Tampellan, kanssa. Jung suunnitteli damastit ja valmisti niistä kokeet. Tämän jälkeen tilaus valmistettiin Tampellan Tampereen tehtaalla. Laajemmin Jung kuitenkin teki yhteistyötä teollisuuden kanssa vasta 1950-luvulta alkaen. Tampella valmisti suuren osan Jungin tunnetuimmista käyttötekstiileistä. Osa tekstiileistä oli arkikäyttöön suunniteltuja liinoja ja pyyhkeitä, osa taas juhlatekstiilejä, joita annettiin jopa lahjaksi valtiovierailuilla.

Jung valmisti kuitenkin suuren osan kankaistaan omassa kutomossaan. Jung suunnitteli kankaat ja teki koekappaleita. Sen jälkeen kutomoon palkatut kutojat valmistivat kankaat. Jung tuli myös tunnetuksi siitä, että hän yhdessä kutojien kanssa kokeili uusia tapoja käyttää kangaspuita, jotta niillä voisi valmistaa kuvioita, jotka aiemmin olivat olleet mahdottomia. Sodan aikana ja sen jälkeen pellavasta oli puutetta ja monet kutomot joutuivat taloudellisiin vaikeuksiin. Jung kokeili tällöin paperilangan käyttöä damasteihin. Kokeilu osoittautui hyväksi ratkaisuksi sekä kutomolle että kuluttajille. Jung teki myös taidetekstiilejään paperilangasta. Esimerkiksi Lapsikuljetus valmistettiin paperilangasta. Nykyään se kuuluu Tukholman Kansallismuseon kokoelmiin.

Dora Jung piti ja osallistui useisiin näyttelyihin Pohjoismaissa, Euroopassa ja USA:ssa. Hän sai monia palkintoja. Hän sai kolme kertaa Milanon triennaalin korkeimman palkinnon Grand Prix'n. Iso-Britanniassa hänelle myönnettiin korkein taideteollisten muotoilijoiden arvonimi Honorary Royal Designer of Industry, minkä lisäksi hän sai monia pohjoismaisia ja kotimaisia palkintoja. Dora Jungin menehdyttyä jouluna 1980, hänen kutomonsa valmisti loppuun viimeisen tilauksen, jonka jälkeen kutomo lopetettiin.

 

Lähteet: Timonen, Pirkko, Dora Jung – taidekäsityöläinen – teollinen muotoilija, (Tampere 2007), Fernström, Päivi, Damastin traditio ja innovaatio Tekstiilitaiteilija Dora Jungin toiminta ja damastien erityisyys (Helsinki 2012).